Østeuropa er det nye sort

Danskerne har fået øjnene op for den østeuropæiske kombination af lave priser og høj kvalitet. Igen i år er antallet af solgte rejser til Østeuropa fortsat steget, viser nye tal fra Expedia.dk

Den økonomiske krise gør danskerne mere prisbevidste, men de nægter at gå på kompromis med kvalitet og oplevelsestilbud. Derfor holder stadig flere danskere ferie i Østeuropa, forklarer Charlotte Gogstad, Expedias chef for Norden:

”Sidste år så vi en kraftig stigning i rejser til østeuropæiske lande fra hele Skandinavien, og udviklingen fortsætter i år. Antallet af bestilte ferier i juni, juli og august til fx Polen og Ungarn er steget med henholdsvis 49 % og 10 % sammenlignet med samme periode sidste år.”
Charlotte Gogstad fortæller, at danskerne ligesom svenskerne og nordmændene er vilde med de lave priser, mange tilbud og den høje kvalitet.

Netop den høje kvalitet overrasker mange positivt. De seneste år er der nemlig sket et voldsomt løft i kvaliteten af både hoteller og spisesteder, så de i dag er meget mere på højde med kvaliteten i Vesteuropa – ofte til en væsentligt lavere pris. Oven i det kommer, at regionens lande har en fantastisk historie og et meget varieret udbud af kultur og oplevelser.

”Østeuropa har måske ikke haft det bedste image som rejsemål blandt danskerne. Men det er virkelig ved at ændre sig. Flere og flere oplever, hvor mange oplevelser og hvor høj kvalitet man får for pengene i Østeuropa, og de fortæller det videre til venner og bekendte. På den måde er der skabt en vældig positiv fortælling om rejser til de østeuropæiske lande”, forklarer Charlotte Gogstad.

Tendensen bekræftes yderligere af, at det fem-stjernede Marrol’s Boutique Hotel i Bratislava, Slovakiet netop er blevet kåret som verdens bedste hotel i Expedias årlige Indersider’s Select-kåring, hvor 500.000 hotelgæster deltager. Hotellernes rating sker på baggrund en formel, der vægter både gæsternes anmeldelser, prisen og den geografiske placering. Dermed er ratingen udtryk for, hvor man får allermest value for money.

Gode tips til når rejsen går mod Østeuropa

Gå på shopping og få ”more for less”

Priserne er lave – og ofte til forhandling. Derfor kan du gøre en overordentlig god handel på ferien til Østeuropa. Leder du efter det der helt unikke stykke tøj, så er området omkring Old Diokletian Palace i byen Split i Kroatien stedet. Her er fyldt med små, stemningsfyldte butikker med tøj, du ikke finder i de store butikker. Er du derimod til de kendte mærker, bør du lægge vejen forbi Zira Shopping Center i Beograd, hvor du finder alt, hvad hjertet kan begære. Husk at besøge et af de mange outlets – der kan du virkelig gøre et scoop.

Smag på Østeuropa

Østeuropas restauranter er de seneste år blevet kendt for deres høje kvalitet og unikke smagsoplevelser til lave priser. Restaurant Pri Yafata i Sofia er kendt for at servere de lækreste østeuropæiske retter tilberedt af de bedste råvarer. Hvis du lægger vejen forbi Budapest og har lyst til en unik bytur bør du besøge baren Szimpla Kert, der er en af Budapests ”ruin pubs”, dvs. barer, der er indrettet i gamle, forladte bygninger.
Navnet betyder ”simpel have”, men baren og dens gårdhave er alt andet end simpelt indrettet. Tværtimod er den fyldt med alverdens (u)mulige genbrugsstole, -borde og andre skøre påfund. Kig forbi til en øl fra barens mikrobryggeri eller nyd en af de kølige (og meget billige) drinks og oplev den unikke stemning. Er du til fisk, så er Frans Restaurant i Beograd stedet! Her serveres dampende friskfanget frisk, som med garanti får ganen til at løbe i vand. Hvis du er mere til vådt end tørt skal overveje en tur til Prag. De tjekkiske øl er vidunderlige og det samme er prisen: 0,5 liter kold fadøl er billigere end en flaske Coca-Cola.

Oplev Østeuropas og verdens kultur

En rejse til Østeuropa giver dig ikke alene mulighed for at opleve den østeuropæiske kultur på nærmeste hold. Området er spækket med museer og gallerier med alt godt fra hele verden. Du kan for eksempel få et indblik i Østeuropas dramatiske historie på The National Museum of Military History i Sofia eller studér Egyptens historie på det berømte egyptiske museum i byen. Er du filminteresseret bør du kigge forbi det gamle jødiske kvarter i Krakow, Kazimierz, hvor Steven Spielbergs fantastiske Schindler’s List er optaget. Området er i dag et kulturelt knudepunkt, hvor mange lokale hænger ud om aftenen.

Østeuropa er det nye sort

Skrevet: 23.juli 2012