Danskerne drikker mindst på flyveturen

Svenskerne er mest bange for at flyve, nordmænd bruger flest penge i lufthavnen, og danskere drikker mindst alkohol på flyrejsen. Det viser en ny rapport fra Expedia, der omhandler de skandinaviske flypassageres rejsevaner. Undersøgelsen er basseret på næsten 4000 interviews og viser, at vi i norden oplever manglende benplads som det største irritationsmoment på flyrejsen.

Verdens største rejsebureau Expedia har ved hjælp af en omfattende undersøgelse fundet frem til sjove detaljer om svenskerne, nordmændene og danskernes rejsevaner. Resultaterne præsenteres i rapporten ”Den skandinaviske flyrejsende” og giver et indblik i, hvad der irriterer os på flyveturen, hvordan vi spiser og drikker om bord, hvor mange penge vi bruger i forbindelse med flyrejsen, og hvordan vi håndterer flyskræk.

”Vi er altid interesserede i de rejsendes adfærd – helt fra planlægningsfasen og gennem alle dele af turen, såsom om bord på flyet. Ved at kende til deres ønsker og præferencer kan vi nemlig udvikle og tilpasse hele rejsen, så vi kan give dem den bedst mulige oplevelse”, siger Charlotte Gogstad, ansvarlig for det nordiske team hos Expedia.

Svenskerne drikker mere end danskere
Selvom vi danskere er kendt for at have et afslappet forhold til alkohol, så er vi faktisk mere mådeholdende om bord på flyet sammenlignet med vores nordiske naboer. Kun 41 % af danskerne drikker nemlig om bord på flyet, mens 45 % af nordmændene og hele 52 % af svenskerne gerne snupper en eller flere forfriskninger. Dermed drikker svenskerne klar mest, også når det kommer til antallet af genstande. 11 % af svenskerne drikker mellem 3-4 genstande, mens kun 6 % af danskerne og 9 % nordmændene indtager samme mængde alkohol. I alle tre lande er den mest almindelige mængde alkohol under flyveturen 1-2 genstande såsom et glas vin eller en øl.  

Langbenede nordboere mangler plads
Det største irritationsmoment blandt både svenskere, danskere og nordmænd er utvivlsomt manglende benplads om bord på flyet. I alle de nordiske lande topper svarmuligheden ”dårlig benplads” listen over de ting, der irriterer os mest på flyrejsen. I Danmark oplever hele 18 % manglende benplads som et irritationsmoment, mens 16 % af svenskerne og 24 % af nordmændene mener det samme. Uregerlige børn udgør herefter det næststørste irritationsmoment, i hvert fald hvis man spørger danskerne og nordmændene. Således bliver 16 % af danskerne og 17 % af nordmændene irriteret over højlydte børn, der sparker på sædet eller lignende.  Svenskerne har tilsyneladende en større tålmodighed med de yngre medpassagerer. I hvert fald mener svenskerne, at forsinkede fly, dårlig service og forsinket bagage er langt større irritationsmomenter. Mange danskere lader sig dog også irritere af forsinkede fly (12%) og forsinket bagage (11%).

Vi smører madpakker, hvis vi ikke får gratis mad
På mange fly er maden ikke inkluderet i prisen, og det får mange danskere til at medbringe deres egen mad. Således svarer en ud af fem danskere (19%), at de kun medbringer egen mad, hvis flyselskabet ikke serverer gratis mad ombord. Kun 13 % af svenskere og 16 % af nordmændene gør det samme. At danskerne har en tendens til at spare på pengene afspejles også i vores forbrug i forbindelse med flyvetyren. Lang de fleste danskere (58%) bruger maximalt 500 kr. på at shoppe i lufthavnen og ombord på flyet, og kun 10 % af danskerne køber for 1000 kr. eller mere. Mere end dobbelt så mange nordmænd (26 %) bruger for 1000 kr. eller mere.  Dermed er dansker de mest sparsommelige, mens nordmændene klart er flittigst til at bruge penge.  

”Forud for en rejse bruger man ofte mange timer på at finde den bedste pris blandt mange udbydere. Alligevel dukker der ofte uforudsete udgifter op, såsom når maden om bord på flyet ikke er inkluderet i billetprisen. Hos Expedia er vi derfor altid omhyggelige med tydeligt at angive sådanne former for oplysninger, så man kan træffe den rigtige beslutning i jagten på en økonomisk overskuelig rejse,” fortsætter Charlotte Gogstad.

Hver femte dansker er bange for at flyve
En væsentlig andel af skandinaverne siger i undersøgelsen, at de er bange for at flyve. Blandt danskerne er 22 % bange for at flyve, mens 26 % af svenskerne og 18 % af nordmændene frygter flyveturen. Blandt dem, der aktivt forsøger at styre deres egen flyskræk, er det mest almindeligt at forsøge at sove. Hver tredje dansker (33%) bruger denne metode, mens 26 % af svenskerne og 32% af nordmændene gør det samme. Mange danskere forsøger desuden at tale med sidemanden (28%), mens næsten lige så mange (23%) lytter til afslappende musik. 20 % af danskerne læser desuden i sikkerhedsmanualen for at dulme nervøsiteten, mens 11 % vælger at drikke alkohol. Igen er danskerne dem, der drikker mindst alkohol, da hele 15 % af svenskerne og 14 % nordmændene drikker alkohol for at tackle deres flyskræk.
 

Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet Epinion for Expedia og omfatter 3885 skandinaver og er afsluttet i december 2012. Blandt de adspurgte var 1620 svenskere, 1208 nordmænd og 1057 danskere. Alle respondenter er over 18 år og udgør et landsdækkende repræsentativt udsnit af befolkningen i hvert land.

For mere information og kontakt til Charlotte Gogstad:
Expedias danske pressekontor ved Anna Baumeister på tlf. +45 42 44 38 46 eller mail: ab@primetime.dk

You might also like :